Raw, Vegan, Bio.. Trend? Omyl! Je to evoluce. Co je raw veganská strava?
21/02/2018 Raw veganská strava nám slibuje fontánu mládí, obrovský příval energie, kde se nám nemoci vyhýbají oklikou. Představte si,...

...že ráno vyskočíte z postele plní elánu. Vrhnete se do dne jako tygr. Prokrastinace pro Vás neexistuje. Dáte si oběd a máte tolik energie, že si záhy doslova musíte zaběhat. Jste prostě efektivnejší než zajíček Duracell :)

Podívejte se na obrázky současných raw veganů, kteří jsou živým důkazem toho, co je možné. I když photoshop a makeup mají svojí sílu, tak Vy si je můžete sami vyhledat na internetu. A ověřit si skutečnost.



Markus Rothkranz, 55 let

Markus je raw veganem již víc než 20 let a dnes vypadá lépe, než ve svých třiceti. A to doslova. Markus napsal několik knih o raw stravě a taky má svůj youtube kanál:

https://www.youtube.com/user/MarkusRothkranz




Mimi Kirk, 79 let

Mimi byla zvolena jako nejvíce sexy vegetariánka nad 50 let a to když jí bylo 72! Na raw veganské stravě je jen několik let. Do té doby však byla již 40 let stoprocentní vegankou.

Napsala také knižku Live Raw, ve které často uvádí, že své ingredience pěstuje ve vlastní záhradce nebo je kupuje od organických farmářů.

Přesvědčit se můžete sami na jejích stránkach: http://youngonrawfood.com/




Co to teda je konkrétně ta raw veganská strava?

Položím Vám otázku: "Co má více energie - jablko pečené 30 minut ve troubě nebo jablko čerstvé?"

... hm?

...

Nejdříve začneme tím, co se nejí...

Raw veganská strava je někdy také označována slovy vitariánská, žívá nebo syrová.

Raw veganismus je kombinaci dvou slov - Raw - tedy syrové, přírodní a čisté potraviny bez průmyslového zpracování. Tepelná úprava může být maximálne do 42 stupňů. Jídlo do teto teploty zůstává plné živin, vitamínů a minerálů. Při teplotách vyšších umírají enzymy a také Váš teploměr považuje teplotu 42 stupňů a výše za fatální.

Nejí se žádné komplikované emulgátory nebo sloučeniny. A také žádné tofu, žádná bílá mouka, žádný bílý cukr.

A druhé slovo - Veganismus - tedy žádné živočišné produkty. Proto ani maso, sýr nebo vajíčka. Nejstriktnejší raw vegani nejedí ani med.
--

A co se tedy vlastně jí? :)

Jí se čerstvé ovoce a zelenina všeho druhu. Do smooties sa často dává zdravá listovka, zelené řasy. Hojně se využívají oříšky, semínka a klíčky. V dortech, v burgerech.

Dále mechanicky a za studena lisované tuky: kokosový, olivový, kakaové máslo a jiné. Obiloviny jako raw ovesné vločky, divoká rýže nebo kamut. Neupravená sladidla jako sirup z agáve nebo datlí. Tepelně nezpracované koření a dochucovadla jako kakao, vanilka. A další a další.
--

Moje zkušenost.

A teď to všechno dostanu na zem, s mojí osobní zkušeností.

Přísnú raw stravu jsem zkoušel po dobu třiceti dnů. Jedinou věc, kterou jsem v ten moment měl, byl ultra dobrý mixer Vitamix. A jako hodně lidí, skočil jsem do toho nepřipravený, ze dne na den. Bez znalosti receptů, bez vědomostí, kde seženu všechny potraviny.

Po čtrnácti dnech se mi spustila detoxikace velikosti obecného domu. Rýma a teplota. Nevěděl jsem, co se to děje. Říkal jsem si, to musí být ta strava, ona nefunguje! Poté to však utichlo a ke konci měsíce jsem se dostal do stavu obrovské energie.

Jeden večer jsem si dal v restauraci cuketové lasagne a měl jsem tolik energie, že jsem musel jít doslova běhat :) Vždy ráno jsem byl nabuzený jako poloosvícený Buddha, neprokrastinoval jsem, cvičil jsem a byl jsem tak energeticky efektivní, že bych předčil i tři korporátní klikače.
--

A proč jsem tedy skončil?

... říkal jsem si, ta logistika, všechno to namáčení a připravování, to je velká výzva. A potom, nebyl jsem mentálně připraven projít si celým tím procesem. Detoxem, hubnutím a přizpůsobováním se. Nebyl jsem prostě v ten moment připravený. A jednoznačně ne touto cestou. Šokovou terapií. Od teď a navždy raw. Dal jsem tedy na moudrost svého těla.

A také, pro mě nikdy nestačilo, abych odtrhával jablíčka u cesty a občas zbaštil pytlík oříšků z Albertu. Já vždy chtěl tvořit recepty, které jsou chutí a pohledem gastronomickým požitkem. Což dělalo situaci ještě náročnější.

Přísní raw vegani řeknou, že je to však málo. Že to chce alespoň 2 roky, aby se projevily první trvalé metabolické změny. Já jsem tomu dal šanci z pozice, ve které jsem momentálně byl, abych nakouknul za dveře raw veganského světa.

Co mi však v momentu učarovalo, to byly raw sladkosti. Dorty. U těch jsem měl v momentu jasně - "Toto je prostě nejideálnější sladkost na světě!" :)

Je vynikající a zdravá, pokud ji nejíme na kila. Kdybych měl přístup k sladkostem tohoto kalibru, tak po těch normálních už ani nesáhnu! :)
–-

Jaké jsou argumenty proti raw stravě?

Abychom nastolili rovnováhu, tak se koukneme na nejčastější výtky vůči raw stravě:

- Raw nebo syrová strava není vhodná pro člověka, protože je tepelně neupravená. Můžou vzniknout problémy s trávením, ublížit nám bakterie. Také z ní nedostaneme všechny potřebné živiny.

Kdyby to byla pravda, tak nás zabije i salát. A ten je v mnoha případech raw i v běžných restauracích.

Vědci se shodují na tom, že Homo Erectus používal oheň k přípravě svého jídla již před 500.000 lety a možná ještě dřív. U většiny nálezů se našli zbytky kostí poblíž ohnisek.

Takže otázkou je - "jak se ale živil předtím?"

Dnes již víme, že většinu masa člověk schopen strávit není bez tepelné úpravy. Nemá v žaludku kyseliny jako například tygr.

Na druhou stranu není ani stoprocentní býložravec. Dokáže získat mnoho živin ze zeleniny. S výjimkou celulózy nebo nerozpustné vlákniny. Nemá čtyřdílný žaludek jako například kráva, aby ji uměl přetvořit na cukry. A teda vláknina funguje spíš jako krásná přírodní očista jeho střev.

Řekli byste, že člověk je všežravec? … možná ani to není úplně pravda.

Předtím než člověk učinil objev ohně se s největší pravděpodobností živil jako plodožravec. Jedl ovoce, zeleninu, oříšky - v podstatě to, co našel.

Podle archeologických nálezů byly Egypťané první pekaři chleba kolem roku 2500 př.n.l. A jestli je teorie evoluce jen zčásti pravdivá, tak 4 500 let je jen zlomek v evoluci čtoucí 85 000 000 let. Tedy je velmi tázavé, jestli se za 4 500 let člověk přizpůsobil na trávení pečené pšenice. Na čem je dnes postavená celá evropská a anglosaská gastronomie.

(...tím vůbec nechci napadat delikátnost dobře upečeného organického celozrnného chleba ;)

- Raw strava ochlazuje. Je to poznat zejména v zimním období. Také příznivci makrobiotické stravy uvádí, že je to strava moc yinová a nedává tělu všechno potřebné.

V tropických a subtropických krajinách je žít na raw stravě jednodušší. Ale co my tady v pásmu mírném se čtyřmi ročními obdobími? Hlavně teda v zimě?

Nuž tedy, jídlo se může upravovat do 42 stupňů, co je příjemná teplota i v zimě. Jen samotné trávení jídla naše tělo zahřívá. A poté, máme tady spoustu potravin, které také zahřívají. Jako pohanka, oves, vlašské ořechy, zázvor, pepř a mnoho dalších. Také člověk může pít čaj, který už sice raw není, nemusíme však jít úplně hlavou proti zdi.

A klidně se v zimě můžeme vyhřát v teplé vaně nebo sauně. Nejostřílenější raw vegani uvádějí, že po jisté době se jejich organizmus úplně změní a nemají s tím žádný problém.

Mimochodem, víceméně celá makrobiotika je postavená na vařených potravinách. Takže bychom se mohli vrátit k argumentaci v předchozím bodě.

- Byl/a jsem na raw stravě a měl/a jsem zdravotní problémy.

V prvních fázích se mohlo jednat o detox. V každém případě tady velké POZOR! Člověk může být například jen na samotné veganské stravě a žít absolutně nezdravě! Propečený olej, bílý cukr, bílá pesticidová mouka. Takže samotná kategorie stravy – veganská, raw veganská nebo jiná, není sama o sobě žádná spása.

Když budu jíst jenom jablíčka a budu si říkat, že jsem frutarián (jí pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody) nebo raw vegan, to ještě neznamená, že nemůžu přijít k úrazu. Spíš naopak. Tady jde o vyvážený přístup všech živin. Bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, minerály a vitamíny. A také všech čtyř chutí, a to nejenom z psychologického hlediska.

...tedy, aspoň pro nás pozemšťany, kteří ještě nefičíme na práně :DD

Je důležité změny zavádět postupně a vnímat jak na ně naše tělo reaguje. Tělo, nám vždycky říká, co potřebuje.

- Je to všechno krásné, ale jak má na raw stravě žít městský člověk? Který má pracovní týden pět krát osm? Všechno to namáčení, plánovaní. Chce to také dobrý mixér. Vybavení. A nejenom to - co když mě chytne hlad nebo mlsná ve městě a já nemám připravenou krabičku?

Vím sám jak je to v Praze. Je tady pár restaurací. Na vesnici či malém městě ani nemluvě. A co se týče velikostí porcí k cenám, to bych tam nechal celou peněženku.

V každém případě, když člověk chce, tak si cestu najde. Proto je lepší změny zařazovat postupně a ne hned „hr hr“ naostro. Plánování, namáčení a krabičkování se dá po čase vychytat, takže to již nebere tolik času. Také pro začátek stačí dobrý mixér a nemusí to být zrovna Vitamix. Jsou i levnější varianty.

Já také již dnes nejím ledacos, a když mě chytne v centru mlsná tak běžím pro banán nebo oříšky. Pravda je, že i raw dortíky již lze koupit leckde a cena za ně začíná být lidštější.
–-

Takže závěrem, k raw stravě musí člověk dospět, ideálně postupně. Většina mých známých, který se na ni vrhli bez přípravy, se taky po čase navrátili zpátky. Neříkám, že lidstvo bude 100% raw či vegan, ale v každém případe, tato strava by měla tvořit důležitou část našeho jídelníčku. Bude to kombinace organického, veganského a raw veganského přístupu.

Kam spěje živá a zdravá strava obecně?

Řekl bych, že lidi se nacházejí v různém stupni připravenosti na lehčí druhy stravy. Změna většinou přichází ve formě zdravotného problému nebo poznání, že zdravé jídlo může být skutečně vydatné a vynikající. Pro mě má ideální jídlo 3 vlastnosti: Je zdravé, krásné a chutná skvěle.

Všechny objektivní rady o stravě je důležité konzultovat s moudrostí vlastního těla. A tím nemyslím jazyku, protože ten je často zavádějící :) Když člověk experimentuje s různými stravovacími přístupy, tak pomalu začne tuto moudrost objevovat. Začne více rozlišovat, kdy je to jenom tužba jeho jazyku a kdy je to dobré i pro jeho tělo.

Takže je dobré jakýkoli vznešený cíl vždy dostat na zem. Do jisté míry platí, že to, co jednomu pomůže, druhého zabije. Například malá dávka insulinu může někomu zachránit život a někoho poslat na onen svět.

Mladý člověk má velkou zásobu rodové energie, takže do jistého období života může takzvaně jíst cokoliv. Až kým nepřijde jeden konkrétní okamžik jeho života kolem třiceti let. A tehdy, jestli bude pokračovat v nezdravém způsobu života, tak mu to tělo začne velmi rychle vracet.

A to ve formě křivé páteři, cukrovek, nemocí a jiných problémů. Je pro něj důležité vyřadit hlavně velké množství průmyslově zpracovaných potravin, masa z pochybných zdrojů, geneticky modifikovaného ovoce a zeleniny a také herbicidy napuštěných obilovin.

Dnes je již faktem, že momentální způsob hospodářství při velikosti světové populace je odsouzen k zániku. Buď nastane změna, nebo naši planetu doslova sežereme. Společnost musí radikálně zredukovat konzumaci masa. Naše prababičky také nejedli maso třikrát denně.

Organická a rostlinná strava byla ještě před pár lety označována jako trend. Dnes se již ví, že je to evoluce.

Ve všech oblastech gastronomie pronikají do stravy více a více organické a čerstvé potraviny. Každým rokem přibývají vegetariánské a veganské restaurace. V Čechách, zejména v Praze se tato scéna rozvíjí vysokými obrátky. Nejvíc napřed je asi Německo a některé části USA. Důvodem je zvyšující se zájem lidí.

Takže, ideální přístup je začít zařazovat změny do svého jídelníčku postupně. Soustředit se víc a víc na organické potraviny. Co se týče sladkého, tak vyloučit stabilizátory, moukou a cukrem nabušené dorty. Obecně si být více vědomý, jaké mají naše stravovací návyky vliv na to, jak se cítíme. Jsme to, co jíme a my jíme minimálně třikrát za den!

S láskou,

Sissi Raw :) <3


Zpět